Overzicht Nieuws

Aangepaste wetten en regels 2024

De Nederlandse overheid en de EU zetten zich in om (plastic) verpakkingsafval te verminderen. Soms is het best lastig om de veranderende wet- en regelgeving te begrijpen en vooral: om die toe te passen in jouw verpakkingsproces. Wij adviseren je graag over die vertaalslag. In dit bericht gaan we kort in op de ontwikkelingen op het gebied van wettenen regels voor verpakkingen. Wil je meer of specifiekere informatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

Single Use Plastics

Sinds 1 juli 2023 geldt er een heffing op plastic wegwerpbekers en -bakjes voor klanten van supermarkten en afhaal- en bezorglocaties. In oktober heeft de Tweede Kamer drie moties aangenomen over deze regels. Deze moties richten zich enerzijds op het afschaffen van de meerprijs op wegwerpbekers en -bakjes met plastic bij consumptie onderweg. Anderzijds gaat het om het verruimen van de uitzondering voor wegwerpbekers bij consumptie op locatie. In december heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe regels rondom wegwerpplastics geldig blijven, maar dat er wel wat verandert in de handhaving van de regels vanwege de aangenomen moties. Daarom heeft Heijnen de toezichthouder van Inspectie, Leefomgeving en Transport (ILT) ook een aanwijzing gestuurd met de voorwaarden voor de aangepaste handhaving.

Dit houdt voor consumptie bij afhalen en bezorgen in dat de ILT vanaf 1 januari tijdelijk niet meer handhaaft op de verplichte meerprijs. Je blijft als ondernemer wel verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of een herbruikbaar bakje of herbruikbare beker te accepteren wanneer klanten die zelf meenemen. De ILT kan hierop handhaven.

De ILT handhaaft voor consumptie op locatie tijdelijk niet op de papieren en kartonnen wegwerpbekers en -bakjes die uit maximaal 5% plastic bestaan, waarbij te bewijzen is dat 75% van de bekers en bakjes wordt ingezameld om te recyclen en daadwerkelijk voor 100% gerecycled wordt. Wil je gebruikmaken van dit soort bekers of bakjes? Dan dien je je melden bij de ILT. Meer informatie hierover en het meldformulier zijn te vinden op de website van de ILT.

Packaging and Packaging Waste Regulation

Op 30 november 2022 publiceerde de Europese Commissie de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). De PPWR heeft onder andere als doel om de recyclebaarheid van verpakkingen te vergroten en het hergebruik van verpakkingen te stimuleren. Met dit nieuwe voorstel wil de Europese Commissie regels opleggen aan producenten en importeurs van verpakte producten. Het voorstel houdt onder meer in dat alle verpakkingen op termijn recyclebaar moeten zijn en dat 10 tot 35% van een plastic verpakking uit gerecycled materiaal moet bestaan. Door overal dezelfde regels te hanteren, wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren. In de loop van 2024 verwachten we meer duidelijkheid over de PPWR.

 

Onderstaande informatie over de afvalbeheerbijdrage is alleen van toepassing op jouw bedrijf als het meer dan 50.000 kilo verpakkingsmateriaal op de Nederlandse markt zet.

 

Afvalbeheerbijdrage

Breng je meer dan 50.000 kilo aan verpakkingen op de Nederlandse markt? Dan ben je verplicht om de afvalbeheerbijdrage te betalen. Deze bijdrage betaal je aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Zij rapporteren namens het bedrijfsleven aan de overheid over het behalen van de wettelijke recycledoelstellingen. Het ingezamelde geld verdeeld het Afvalfonds over gemeenten, sorteerders en recyclers om de inzameling van gescheiden afval te betalen en goed hergebruik te bevorderen.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid
Sinds 2023 is er een uitzondering van kracht voor verpakkingen die op het verkooppunt gevuld worden (verkooppuntverpakkingen). Hiervoor geldt de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). De producent en/of importeur (en dus niet de verkoper) van de verpakkingen is verantwoordelijk voor het betalen van de afvalbeheerbijdrage. Is een verpakking bedrukt met het logo van de klant? Dan is de klant zelf verantwoordelijk voor het betalen van de bijdrage. De lijst met verpakkingen die onder de UPV vallen, is te vinden op de website van Verpact.

Tariefdifferentiatie
Verpact wil goed recyclebare plastic verpakkingen en de inzet van recyclaat belonen. Als een verpakking aan specifieke voorwaarden voldoet, geldt er een tariefdifferentiatie die het mogelijk maakt korting op de afvalbeheerbijdrage te krijgen. Hoe beter een verpakking te recyclen is, hoe hoger de korting per kilogram.

Vragen

We begrijpen dat de komende en aangepaste wet- en regelgeving veel impact hebben op de keuzes voor je verpakkingsbeleid. We hebben het nu voor je samengevat in grote lijnen, zodat je weet wat er speelt en voorbereid bent op (mogelijke) wijzigingen. Er zijn natuurlijk details en regels voor specifieke gevallen. Wij denken graag met je mee voor de meest passende oplossing voor jouw verpakkingsproces. Hiervoor kun je altijd terecht bij jouw accountmanager. Heb je gerichte vragen over de nieuwe regelgeving? Neem dan contact op met Johan Vlot (jvlot@bvp.nl)